حجاب به عنوان نماد هر زن مسلمان در جامعه، بر هر بانویی واجب است، اما بنابر آیات قرآن نیازی نیست که زنان سالخورده حجاب را رعایت نمایند.
وَ الْقَواعِدُ مِنَ النِّساءِ اللَّاتِی لا یَرْجُونَ نِکاحاً فَلَیْسَ عَلَیْهِنَّ جُناحٌ أَنْ یَضَعْنَ ثِیابَهُنَّ غَیْرَ مُتَبَرِّجاتٍ بِزِینَةٍ (نور/60)
زنان از کار افتادهاى که امیدى به ازدواج ندارند گناهى بر آنان نیست که لباسهاى (روئین) خود را بر زمین بگذارند در حالى که در برابر مردم خود آرایى نکنند"
🔸در تفسیر نمونه درباره استثنا شدن حجاب
زنان یائسه (سالخورده) گفته شده است:
👈🏻در واقع براى این استثناء دو شرط وجود دارد:
نخست اینکه به سن و سالى برسند که معمولا امیدى به ازدواج ندارند، و به تعبیر دیگر جاذبه جنسى را کاملا از دست دادهاند.
دیگر اینکه در حال بر داشتن حجاب خود را زینت ننمایند.
🔸روشن است که با این دو قید مفاسد کشف حجاب در مورد آنان وجود نخواهد داشت و به همین دلیل اسلام این حکم را از آنان برداشته است.
🔹این نکته نیز روشن است که منظور برهنه شدن و بیرون آوردن همه لباسها نیست بلکه تنها کنار گذاشتن لباسهاى رو است که بعضى روایات از آن تعبیر به چادر و روسرى کرده است (الجلباب و الخمار).
🔅در حدیثى از امام صادق ع در ذیل همین آیه مى خوانیم که فرمود:
" منظور روسرى و چادر است، راوى مى گوید از امام پرسیدم: در برابر هر کس که باشد؟ فرمود: در برابر هر کس باشد، اما خود آرایى و زینت نکند"
🔹در پایان آیه اضافه مىکند که با همه احوال" اگر آنها تعفف کنند و خویشتن را بپوشانند براى آنها بهتر است" (وَ أَنْ یَسْتَعْفِفْنَ خَیْرٌ لَهُنَ).
چرا که از نظر اسلام هر قدر زن جانب عفاف و حجاب را رعایت کند پسندیدهتر و به تقوا و پاکى نزدیکتر است.
👈🏻و از آنجا که ممکن است بعضى از زنان سالخورده از این آزادى حساب شده و مشروع سوء استفاده کنند، و احیانا با مردان به گفتگو هاى نامناسب بپردازند و یا طرفین در دل افکار آلودهاى داشته باشند در آخر آیه به عنوان یک اخطار مى فرماید:" خداوند شنوا و دانا است" (وَ اللَّهُ سَمِیعٌ عَلِیمٌ).
آنچه را مى گوئید مى شنود و آنچه را در دل دارید و یا در سر مىپرورانید، می داند.
📗منبع: تفسیر نمونه، ج14، ص: 543
یک پست پیشنهادی
زن شخصیتی مستقل از همسر
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
نفیسه مرادی – کارشناس ارشد معارف قرآن
t.me/female_Interpretation